Пређи на главни садржај

Odraz iz ogledala u koje niko ne gleda. Romaneskni svet Miodraga Majića.

            Romani „Deca zla“ i „Ostrvo pelikana“ Miodraga Majića od svog objavljivanja doživljavaju uspehe i pozitivne kritike. Oba romana bi se mogla svrstati u trilere, krimi-romane, i kao takvi poseduju sve kvalitete i mane svojstvene tom žanru. Majićev izuztno bogat, ali uvek jasan rečnik, veoma lak i čitljiv stil, ali i čvrst i odlučan način vođenja narativa doprinose kako kvalitetu, tako i popularnosti romana. Ipak, uočeno je i da primamljivost ovih romana leži i u umetničkom svetu dela. Svetu koji se ne razlikuje suviše od sveta oko nas. Međutim, svetovi romana Miodraga Majića kriju u sebi jedan element, jednu pukotinu, iz koje zrači ta primamljivost. Ali i nešto mnogo zastrašujuće.

            U pogovoru romana „Deca zla“ Gojko Božović, osvrćući se na roman uopšte, govori da roman jednim delom mora biti i „konkretizovana svakodnevnica“, a da Majićeva konkretizacija omogućava čitaocu da bude u dva sveta istovremeno – „u svetu romana i u svom, suviše stvarnom svetu“. Teme koje uključuju sudove, politiku, medije, bolnice, raznovrsnost likova, od marginalizovanih grupa, preko „običnih građana“, do „elite“ društva, te način njihove obrade, svakako u ovim romanima kreiraju jedan nama blizak i prepoznatljiv svet. U tom smislu, svet ovih romana predstavlja simulaciju stvarnog sveta. Ili, simulaciju, kako kaže Božović, suviše stvarnog sveta.

                Taj „višak stvarnosti“ u svetu oko nas je pokazatelj da obitavamo u onome što Žan Bodrijar naziva simularkum. Simularkum je takođe simulacija, ali bez referenta kog simulira. On stoji „umesto“ onoga što simulira. Umesto stvarnosti realnost postaje simularkum, „kopija bez orginala“[1]. Odraz iz ogledala u koje niko ne gleda. Kako niko ne gleda u ogledalo, jedino stvarno što preostaje je odraz. Simularkum. Evolucija Gi Deborovog „Društva spektakla“. U tom slučaju, romaneskni svet Majićevih romana je simulacija simularkuma. I to ne bi predstavljalo neku posebnost da u nekim momentima ne dolazi do izvesnog „pucanja“.

            Pišući o temama pravosuđa, obalasti u koj je stručan, Majić stvara svet dela koji je veoma verna simulacija simularkuma (bez obzira „fantastične“ elemente, kao što je „govor mrtvih“ i sl.). U toj, umetničkoj, simulaciji postoje momenti koji svojom hiperrealnošću dovode ceo sistem simulacija do prenapregnutosti. Takvo je obraćanje tužiteljke na konferenciji za medije na početku romana „Deca zla“. Još više, takav je govor narodnog poslanika u Skupštini u romanu „Ostrvo pelikana“. Ne uvek, ali najčešće, to su „neliterarni“ elementi romana. Upotreba forme dokumenta, stenografskih beleški, sudskih zapisnika, sa pripadajućim jezikom, i sa snažnom, interaktivnom, vezom sa narativom i svetom dela, dovodi do utiska hiperrealnosti.



            Sami po sebi ti elementi ne predstavljaju „opasnost“ za simulaciju. Ali Majićeva upotreba tih elemenata dovodi do izvesnog procepa u strukturi simulacije. Štaviše, izjave tužiteljke ili govor poslanika nisu nešto što ne možete čuti ako u bilo kojem trenutku uključite televizor.  Upravo zbog toga dolazi do „procepa“ kroz koji se nazire ono što se nalazi „iza“ simulacije, iza sveta dela. A kako je svet Majićevih romana simulacija stvarnog sveta, i činjenice da takav govor u takvom svetu predstavlja realnost, dolazi i do „procepa“ u simularkumu. Uočavajući način struktuiranja simulacije, uočava se i način struktuiranja simularkuma.

            Shvatanje da je, recimo, parlament koji poznajemo samo simulacija, utisnuto u umetničko delo, jeste traumatično iskustvo. To je susret sa, lakanovski rečeno, poretkom Realnog. Miodrag Majić u svojim romanima, kroz formu trilera, vodi čitaoca na traumatično putovanje do društvenog velikog Drugog. Ta trauma, ta veza sa stvarnim, suviše stvarnim, svetom oko nas jeste ono što je zastrašujuće i istovremeno neobično privlačno u ovim romanima.



[1] Jasmina Bošković, „Kopija bez orginala“, https://pulse.rs/kopija-bez-originala/.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Mit i horor. "Prokletije" Dejana Ognjanovića

              Uočljiva je jedna tematska tendencija u savremenoj domaćoj književnosti. Drevne religije, mitovi, legende, različita bića, bogovi i božanstva bivaju „ponovo otkriveni“ u delima domaćih autora. Aleksandar Tešić u svojim delima stvara svet epske fantastike napunjen likovima iz stare slovenske religije. Tendencija je očita i u radovima Dejana Stojiljkovića. U zbirci „Klopka i druge priče“ Gorana Skrobonje može se pronaći nekoliko priča inspirisanih mitologijom, vilama, Boginjom. Novi roman Dejana Ognjanovića, „Prokletije“, se u tom, tematskom, smislu može uvrstiti u korpus dela koja pripadaju „renesansi Mita“. Centralni motivacioni sklop romana skoncentrisan je na (re)konstrukciju primordijalne klice koja stoji IZA velikog mita o Boginji Majci.             Velika Majka, božanstvo čiji koreni, sudeći po dostupnim podacima, sežu u vreme pre-istorije, prisutna je u različitim oblicima i pod različitim imenima u kulturama širom planete. Jedno od oblika i imena pod kojim je Maj

Јеванђеље по жедној као антијеванђеље. V. Апстрактно друштво?

                    Како „Јеванђеље по жедној“ Мирјане Новаковић припада корпусу дистопијске књижевности, у ранијим текстовима смо разматрали уређење друштва у причи . Дошли смо до закључка да Отворнено друштво о којем је реч почива на филозофији Карла Попера изнетој у његовом делу „Отворено друштво и његови непријатељи“, али да од те филозофије у много чему и одступа. О чему је заправо реч? Видели смо да Попер супротставља два друштвена уређења, отворено и затворено. Бит затвореног друштва је у држави, племену, колективу којем је све подређено; насупрот њему срж отвореног друштва чини појединац. Један од носећих стубова Поперове друштвене филозофије јесте појединац, индивидуа: „individualizam je tvrđava nove humanitarne vere. Emancipacija individue je bila duhovna revolucija koja je dovela do sloma tribalizma i uspona demokracije“. [1] Та тежња ка еманципацији индивидуе је у Јеванђељу хиперболисана, доведена до гротеске у којој свако зближавање две особе представаља претњу за си

Pogled iz ambisa

Niče je tvrdio da ako čovek dovoljno dugo gleda u ambis – ambis će početi da gleda u njega. Isto se može reći i za radove vizuelnog umetnika Damira Pavića Septica. Gledajući dovoljno dugo (u) njegovu umetnost, ona uzvraća pogled. I to su strašni pogledi. A sva strahota proizilazi iz odgovora na pitanje “Šta nas gleda” iz Septicovih radova. Iz najdubljih ponora tih vizuelnih prikaza, u najdublje ponore naše duše, zlokoban pogled upućuju naši sopstveni strahovi, nadanja, devijacije nas, društva i okoline u kojima obitavamo i koje stvaramo, naša krivica i podsvest.             Iako se Septikovim delima često može pridodati prefix “neo”, ima nečeg srednjovekovnog u njegovom stilu. Danse Macabre, Totentaz… Pozivaju nas ti plesači entropije, mame i opominju na neumitnu propast tela i telesnosti. P.O.S.M.IV - Sequence 01 Iako se Septikovim delima često može pridodati prefix “neo” , ima nečeg praiskonskog u njima. Nečeg lavkraftovkog. Iz neo-kubističkih i neo-futurističkih